header

Mimiek van de chimpansee

chimpansee
Chimpansees behoren tot de meest intelligente apen. Ze gebruiken zelfs 'gereedschap' bij het verzamelen van voedsel. Zo vangen chimpansees soms termieten met behulp van een takje. Het gereedschap wordt eerst bewerkt: de zijtakjes worden zorgvuldig verwijderd. Vervolgens wordt het takje in de termietenheuvel gestoken. Grote aantallen termieten kruipen op het takje, en worden met smaak verorberd. Ook om honing uit een bijennest te halen, gebruiken chimpansees soms een takje. Chimpansees leven in grote groepen, en hebben bijzonder ingewikkelde sociale interacties met elkaar. Bij deze interacties speelt de gezichtsuitdrukking een belangrijke rol als middel van communicatie.
Glimlachen

De belangrijkste gezichtsuitdrukkingen staan voor agressie en angst. Een chimpansee die op het punt staat om gewelddadig te worden, brengt zijn wenkbrauwen omlaag en doet zijn lippen naar voren. Daarbij worden de voortanden dreigend zichtbaar. Een chimpansee die bedreigd wordt, trekt juist zijn wenkbrauwen op en doet zijn lippen naar achteren. De gezichtsuitdrukking die de chimpansee dan heeft, lijkt erg veel op een menselijke glimlach. Maar hij betekent dus heel iets anders! Kom liever niet te dicht in de buurt van een bange chimpansee, ook al lijkt hij nog zo uitnodigend te glimlachen...

Lief rond

Jonge chimpansees hebben erg ronde vormen in hun gezicht. Evenals vrijwel alle andere jonge zoogdieren en ook mensen-baby's. Deze ronde vormen wekken vertedering en zorgzaamheid op, en hebben als zodanig een belangrijke functie.


- - Home - Contact - -