header

Wintervoorraad van de eekhoorn

Eekhoorns zijn knaagdieren. De rode eekhoorn (of gewone eekhoorn) die in Nederland in het wild voorkomt, is een boomeekhoorn. Hij leeft voornamelijk van boomvruchten zoals denneappels, walnoten, eikels, hazelnoten en beukenootjes. Maar in de zomer staan ook insecten en vogeleiŽren op zijn menu. In de winter is het voedsel schaarser. Omdat een eekhoorn geen winterslaap houdt, moet hij zorgen dat hij de hele winter lang te eten heeft.

eekhoorn Ingraven

In de herfst, wanneer er een grote overvloed aan voedsel is, leggen eekhoorns een voedselvoorraad aan. Ze begraven dan grote aantallen noten op verschillende plaatsen, bij voorkeur aan de voet van een boom. Zelfs wanneer ze hun voorraad onverhoopt niet terug mochten vinden, hebben ze er toch profijt van: ze zaaien in feite nieuwe bomen voor zichzelf en hun nakomelingen. Ook ander soort voorraden worden aangelegd: eekhoorns verzamelen soms paddestoelen en klemmen die in een boom om ze te drogen.

Instinct

Het aanleggen van voorraden gebeurt niet omdat een eekhoorn bedenkt dat hij zich op de winter voor moet bereiden. Het gedrag is voor een belangrijk deel instinctmatig. Ook eekhoorns die nog geen winter meegemaakt hebben, of zelfs tamme eekhoorns, hebben de neiging om voedselvoorraden aan te leggen. Tamme eekhoorns maken alle graafbewegingen die nodig zijn om een vrucht te verstoppen, zelfs al is er een harde ondergrond waarin ze niet werkelijk kunnen graven. En ze kiezen het liefst een plaats vlak bij een hoog vertikaal voorwerp, evenals wilde eekhoorns die de voet van een boom uitzoeken.


- - Home - Contact - -