header

De hagedis en zijn staart

Hagedissen hebben veel natuurlijke vijanden, waaronder slangen, zoogdieren en vogels. Ze zijn dan ook voortdurend alert en moeilijk te benaderen. Wanneer ze een verdachte beweging waarnemen maken ze zich zo snel mogelijk uit de voeten. Maar hoewel ze erg snel zijn, is deze reactie niet altijd snel genoeg. Daarom heeft de hagedis nog een ander trucje.


hagedis

Staart

Wanneer een hagedis richting de begroei´ng vlucht, hebben roofdieren soms nog net de gelegenheid om hem bij de staart te grijpen. Maar als dat gebeurt, gebruikt de hagedis zijn geheime wapen: tussen de staartwervels van de hagedis zit een stukje kraakbeen dat vrij makkelijk doorbreekt. De hagedis laat in geval van nood zijn staart bij zijn aanvaller achter, en maakt zelf dat hij weg komt! Het roofdier heeft weliswaar wat te eten, maar de hagedis redt zich met deze rigoreuze ingreep. Het wonderlijkste is nog, dat na afloop weer een nieuwe staart aangroeit, hoewel het afbreekpunt duidelijk zichtbaar blijft.

Flexibel

En de hagedis kent meer knappe staaltjes van flexibiliteit. De omgeving waarin jonge hagedissen opgroeien, is bepalend voor de grootte van hun achterpoten. Wanneer de omgeving bestaat uit dunne twijgjes, krijgen de hagedisjes relatief kleine achterpoten, die het makkelijker maken om te balanceren. Hagedissen die opgroeien in een omgeving met grotere oppervlakken, ontwikkelen juist grotere achterpoten, die het mogelijk maken om harder te rennen.


- - Home - Contact - -