header

Territorium van het roodborstje

Het roodborstje kan hier in Nederland het hele jaar door gevonden worden. Hij laat zich vaak van dichtbij bewonderen, roodborstjes zijn niet erg schuw. Ze zijn bij iedereen geliefd om hun mooie kleur en vriendelijke uitstraling. Maar schijn kan bedriegen, tegenover elkaar zijn roodborstjes helemaal zo vriendelijk niet.
roodborstje
Alleen in de broedtijd

Ieder roodborstje heeft zijn eigen territorium, waarin geen soortgenoot toegelaten wordt. Hij verzekert zich zo van een eigen voedselvoorraad. Hij of zij, want ook vrouwtjes houden er een eigen territorium op na. In de winter zingen zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Maar in het voorjaar als de broedtijd aanbreekt, stoppen de vrouwtjes met zingen. Ze worden dan aangelokt door een zingend mannetje, en zoeken voorzichtig toenadering. Aanvankelijk reageert het mannetje aanvallend en steekt zijn rode borst vooruit. Het vrouwtje reageert nu echter anders dan een concurrerend mannetje zou doen. Ze neemt een onderdanige houding aan, waarna het mannetje haar geleidelijkaan in zijn territorium toelaat. Nadat ze samen jongen grootgebracht hebben, gaan ze weer elk hun eigen weg.
Rood

Behalve de zang van een rivaal, is ook de rode borst van een soortgenoot voor een roodborstje bedreigend. De rol van deze kleur wordt pas echt duidelijk in een eenvoudig experiment. Een roodborstje blijkt eerder een bosje rode veren aan te vallen, dan een soortgenoot zonder rode borst!


- - Home - Contact - -